Založ si blog

Opravíme referendum?

Začnem príkladom kde použijem taký počet voličov aby bolo možné spočítať výsledok aj spamäti. Ak by bolo v Slovenskej republike presne 4 000 000 oprávnených voličov a bolo by vyhlásené referendum s jednou otázkou a referenda by a zúčastnilo 2 100 000 voličov s tým, že 1 000 000 voličov by hlasovalo „áno“ a 1 100 000 voličov by hlasovalo „nie“, aký by bol výsledok referenda? Domnievam sa, že referendum by bolo platné s odpoveďou „nie“ na referendovú otázku. Ak by však na takéto isté referendum prišlo len 1 200 000 voličov a 100 000 by hlasovalo „áno“ a 1 100 000 by hlasovalo „nie“, bolo by referendum platné? Domnievam sa, že referendum by bolo vyhlásené za neplatné. Prečo? Preto by bolo vyhlásené za neplatné, lebo v pravidlách o referende je systémová chyba. Chyba spočíva v tom, že platnosť referenda sa odvíja od účasti na referende. Referendum by malo byť platné ak je splnená podmienka že na referendovú otázku bolo odovzdaných viac ako jedna štvrtina rovnakých hlasov „áno“ alebo „nie“ všetkých oprávnených voličov. Na hore uvedených príkladoch jasne vidieť, že pri rovnakom počte 1 100 000 víťazných hlasov „nie“ môže byť podľa dnešných pravidiel referendum neúspešné. Je nezmyslom aby počet nevíťazných hlasov ovplyvňoval platnosť referenda. Ďalšou referendovou témou je kvórum. Ja si dovolím rozdeliť množinu oprávnených voličov na akčných a neakčných. Akční voliči sú tí, ktorí prídu k volebnej urne (voľby, referendá, prípadne iné všeľudové hlasovania). Neakční voliči sú tí, ktorí hlasovanie ignorujú alebo z rôznych dôvodov neprídu, lebo majú v termíne hlasovania inú záležitosť s osobne vyššou prioritou (choroba, práca mimo republiky, a iné osobne dôležité veci). Podľa mňa je prirodzené, že by kvórum oprávnených voličov malo byť znížené práve o neakčných voličov. Uvedomujem si, že určiť spravodlivo množstvo neakčných voličov je takmer nemožné. Prikláňam sa k názoru aby zníženie kvóra bolo radšej menšie ako väčšie, aby sa predišlo sporom. Môj návrh je nasledovný – máme k dispozícii počty akčných voličov za celú republiku pri rôznych voľbách (parlamentné, európske, komunálne atď.) Pre najbližšie referendum by som kvórum oprávnených voličov znížil na taký počet voličov, aký bol najvyšší za posledných 15 rokov pri akomkoľvek hlasovaní. Samozrejme tých 15 rokov som dal tak „od buka do buka“ a v žiadnom prípade by som sa necítil urazený, keby niekto dal relevantné podklady na iný počet rokov. Záver: Referendá by mali mať znížené kvórum o neakčných voličov a referendum by malo byť platné ak na referendovú otázku rovnako zahlasuje viac ako jedna štvrtina oprávnených voličov podľa zníženého kvóra.

Referendum by bolo platné keby. . .

22.01.2023

Referendum by bolo platné, keby v zákone o referende (zákon č. 180/2014 Z.z.) bola veta: Referendum je platné ak na referendovú otázku odpovie rovnako viac ako 25 % oprávnených voličov. V práve skončenom referende rovnako odpovedalo 26,5 % (27,25x97,51/100) oprávnených voličov. Teda 26,5 % voličov odpovedalo ÁNO. Ak by prišlo na referendum ďalších 24 % voličov a opovedali by [...]

Najvyšší súd SR – čo Ty na to?

15.04.2021

Dnes patria medzi najviac obmedzovaných zdraví ľudia bez papiera o negatívnom COVID teste. Oproti nim najmenej obmedzovaní sú tí, ktorí majú papier o prekonaní COVID. Podľa §164 ods. 1 Zákon č. 300/2005 Z. z. „Kto z nedbanlivosti spôsobí alebo zvýši nebezpečenstvo zavlečenia alebo rozšírenia nákazlivej ľudskej choroby, potrestá sa odňatím slobody až na tri [...]

Nenazýva sa to pokuta, ale pokuta to je

01.02.2021

Z blogu Skap živnostník! SKAP! https://mirkoslav.blog.pravda.sk/2021/01/29/skap-zivnostnik-skap/ som sa dozvedel že Sociálna poisťovňa nevyplatí nemocenské dávky ak poistenec Sociálnej poisťovne sa omešká s platbou poistného. Väčšina poistencov zmeškané platby doplatí, pretože Sociálna poisťovňa neprizná starobný dôchodok ak poistenec má nedoplatky. Smutné je [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 20672x
Priemerná čítanosť článkov: 2297x

Autor blogu

Kategórie